Vés al contingut

logotip del premi en blanc i amb ombra

guanyadora

Aquest matí en una roda de premsa a Sant Cugat, l'Associació Gabriel Ferrater, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han donat a conèixer el veredicte del Premi d'Assaig Jove «Pensar més» - Memorial Gabriel Ferrater. Miriam Ruiz-Ruano amb l'obra "L'autor que mira de reüll: la tradició a la literatura moderna i postmoderna", presentada amb el pseudònim "Emma March", ha estat la guanyadora del guardó del 2022, dotat amb 6.000 euros.

Miriam Ruiz-Ruano, de Vic (28 anys) és Graduada en Filologia Catalana i Màster d'Estudis Avançats en Llengua i Literatura Catalanes i el de Literatura Comparada i Estudis Culturals per la UAB, on també és professora de literatura comparada. Actualment, està acabant la seva tesi doctoral sobre els processos de canonització d'Ausiàs March als segles XIX i XX.

El jurat d'aquesta primera edició, format per persones de reconeixement i prestigi públic destacat, per la seva aportació acadèmica o intel·lectual, ha valorat l'estil volgudament assagístic d'un volum molt ben escrit, el qual està integrat per diferents capítols en què s'ofereixen lectures diverses i riques, enginyoses i innovadores, sobre obres canòniques de la literatura catalana i estrangera —en el millor estil de Gabriel Ferrater—. El professor de la UAB i membre del jurat del premi, Salvador Cardús, ha subratllat que l'objectiu del volum és "mostrar com els escriptors contemporanis han hagut de mirar de reüll el que havien fet els seus predecessors, i com cada creador ha recuperat algun aspecte, obra, tema o gènere de la tradició, i li ha estat útil per ser diferent, crític, original, modern.".

L'acte, celebrat avui a les 12 h al Museu del Monestir de Sant Cugat, també ha inclòs el lliurament del trofeu del premi a la guanyadora, i ha comptat amb la participació de representants de les institucions organitzadores, següents: Esther Madrona, tinenta d'alcaldia de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat; Rosa Maria Sebastián, vicerectora d'Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB; Joan Tres, president i fundador de l'Associació Gabriel Ferrater; i Salvador Cardús, professor de la UAB i membre del jurat del premi.

El Servei de Publicacions de la UAB serà l'encarregat d'editar l'obra guanyadora, que s'inclourà en una nova col·lecció anomenada "Pensar més", dedicada a la memòria intel·lectual de Gabriel Ferrater. Està previst que el llibre es presenti al desembre, a la UAB.