Vés al contingut

logotip del premi en blanc i amb ombra

Gabriel Ferrater
© Imatge: Ruperto, R. (1969). Domini públic.

Gabriel Ferrater (Reus, 1922 – Sant Cugat del Vallès, 1972) va ser un escriptor català, el llegat intel·lectual del qual va ser decisiu per transformar el panorama de la lingüística, la crítica literària i la poesia de l’últim terç del segle XX. En la seva joventut va emprendre estudis de ciències exactes i, a inicis dels anys 50, i vinculat al grup universitari de la revista Laye, comença a fer crítiques d’art, les quals van ser aplegades al volum Sobre pintura (1981). Durant aquell temps es relaciona amb diversos cercles intel·lectuals de Catalunya, i lliga diferents amistats (des de Carles Riba fins a Joan Vinyoli), a més de ser un dels assidus “companys de viatge” dels poetes espanyols de la Generació dels anys 50, com Jaime Gil de Biedma o Carlos Barral, entre d’altres.

El 1960 publica Da nuces pueris, un volum que va representar un canvi decisiu en la lírica catalana, pel que fa a la forma, l’estil i els temes. Aquest títol, juntament amb Menja’t una cama (1962) i Teoria dels cossos (1966), acabarà recollit al volum de poesia Les dones i els dies (1968). Al llarg dels anys 50 i 60, principalment, es va dedicar a la traducció de textos de l’anglès, el francès, l’alemany, el suec i el polonès, i va versionar al català i al castellà textos teòrics i obres literàries d’autors tan importants com Kafka, Hemingway o Beckett.

També per guanyar-se la vida, Ferrater va treballar de lector editorial i va publicar crítica literària, i alguns dels seus escrits crítics van ser editats pòstumament a Sobre literatura (1979), Escritores en tres lenguas (1994) i Noticias de libros (2000). Entre 1965 i 1967, va fer cursos sobre literatura catalana a la Universitat de Barcelona, i d’aquelles conferències han aparegut llibres tan importants com La poesia de Carles Riba (1979), Foix i el seu temps (1987) i Tres prosistes (2010), o la transcripció sencera a Curs de literatura catalana contemporània (2019). Els últims temps de la seva vida els va dedicar a la gramàtica catalana i la lingüística, i va ser professor d’aquesta matèria (i també de crítica literària) a la Universitat Autònoma de Barcelona: Sobre el llenguatge (1981) aplega els escrits que s’ocupen aquesta especialitat.

El Premi d’Assaig Jove «Pensar més» – Memorial Gabriel Ferrater està dedicat a la figura intel·lectual de Gabriel Ferrater i al llegat que ens han deixat la seva obra literària i el seu pensament, i vol ser un homenatge a l’esforç que va esmerçar per a ajudar els poetes, els alumnes i els lectors més joves a «pensar més». Amb aquest guardó, l’Associació Gabriel Ferrater, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona volen promoure l’escriptura i el pensament crític entre els joves (escriptors, estudiants universitaris i investigadors) interessats per qualsevol branca del saber, i així contribuir a desenvolupar l’escriptura científica, la intel·ligència i la imaginació, tal com va fer Gabriel Ferrater en els seus textos, les seves conferències i les seves lliçons universitàries.